Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Technik technologii żywności – cukrownictwo |
---|---|
Kod: | 314404 |
Synteza: | Organizuje i kieruje procesami przerobu buraków - głównie w okresie kamoanii cukrowniczej - w celu uzyskania maksymalnej wydajności cukru o odpowiedniej jakości przy osiągnięciu jak najlepszych efektów techniczno-ekonomicznych; w okresie międzykampaniami cukrownicyzmi organizuje i prowadzi remont aparatury technologicznej oraz urządzeń produkcyjnych na powierzonym odcinku pracy w cukrowni. |
Zadania zawodowe: |
opracowywanie odcinkowych planów remontowych, robót zleconych oraz zamierzeń organizacyjno-technicznych; organizowanie i prowadzenie remontu aparatury technologicznej oraz urządzeń produkcyjnej na powierzonym odcinku pracy w cukrowni; nadzorowanie i rozliczanie prac zleconych firmom zewnetrznym; terminowe przygotowywanie dokumentacji do składania zamówień na meateriały remontowe; prowadzenie dokumentacji remontowej zgodnie z obowiązującymi instrukcjami o remontach planowo-zapobiegawczych; prowadzenie prac z zakresu postepu technicznego oraz zamierzeń organizacyjno- technicznych; czuwanie nad prawidłowością i oszczędną gospodarką materiałami do remontu i produkcji; organizowanie pracy w brygadach remontowych oraz w trakcie kampanii na swojej zmianie produkcyjnej przez właściwą obsadę personalną i wyposażenie stanowisk pracy i zapewnienie właściwego przeszkolenia pracowników; organizowanie i kierowanie przebiegiem procesu technologicznego, opartego na ustalonych parametrach technologicznych; dbałość o wykorzystanie mocy produkcyjnych zakłaadu, o utrzymanie ciągłości i rytminki przerobu i unikanie nadmiernych sterat produkcyjnych; zapobieganie i usuwanie trudności technologicznych; organizowanie i nadzorowanie usuwania awarii urządzeń technologicznych; dbałość o wysoką i prawidłową jakość produkcji cukru oraz wyrobów gotowych; zapewnienie prawidłowej ewidencji wyprodukowanego cukru według ilości i asortymentu oddawanego do magazynu; prowadzenie właściwej i oszczędnej gospodarki cieplnej dla celów technologicznych; prowadzenie racjonalnej i oszczędnej gospodarki wodnościekowej; organizowanie i prowadzenie pracy zgodnie z zasadami oraz przepisami bhp i ppoż; nadzór nad pełnym wykorzystaniem czasu pracy i przestrzeganiem dyscypliny pracy; współprace z instytutami i placówkami naukowo-badawczymi oraz biurami projektowymi w zakresie prowadzonych prac w cukrowni. |
Dodatkowe zadania zawodowe: |
uczestnictwo w pracach naukowo-badawczych, aplikacyjnych, wdrożeniowych, konstrukcyjnych, rozwojowych w zakresie cukrownictwa; prowadzenie prac projektowych - związanych z budową, rozbudową i modernizacją zakąłdów przemysłu cukrowniczego. |