Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Steward statku morskiego |
---|---|
Kod: | 511102 |
Synteza: | Sprawuje funkcję pracownika działu hotelowego na statku morskim wykonując prace związane z obsługą hotelową i żywieniową pasażerów oraz załogi statku, sprzątaniem pomieszczeń ogólnodostępnych i załogowych. |
Zadania zawodowe: |
obsługiwanie pasażerów, kapitana, oficerów i członków załogi; - utrzymywanie czystości i porządku w pomieszczeniach ogólnych, pasażerskich i załogowych; udział w przygotowywaniu posiłków w kuchni; - przygotowywanie mes do wydawania posiłków; - wydawanie posiłków; - sprzątanie po posiłkach; - przygotowywanie i wystawianie posiłków nocnych; - obsługiwanie odpraw portowo-celnych i oficjalnych gości; - przyjmowanie i rozlokowywanie dostaw prowiantu, inwentarza i zaopatrzenia hotelowego; - sporządzanie zapotrzebowań kantynowych i inwentarzowych oraz zapotrzebowan na prowiant; - przeprowadzanie okresowych inwentaryzacji w dziale hotelowym; - wykonywanie prac biurowych na rzecz statku; - udział w alarmach ćwiczebnych. |
Dodatkowe zadania zawodowe: |
- na statkach zautomatyzowanych branie udziału w operacjach cumowniczych; - pełnienie funkcji ochmistrza (kierownika działu hotelowego) i związany z nią nadzór nad stewardami |